top of page

Het pand zelf is al ouder en dateert uit begin 20e eeuw. Hoe oud precies? Dat moet nog uitgezocht worden. Volgens overleving was het van 1899 tot 1908 de burgemeesterswoning en heeft er de eerste burger M. van den Brandeler gewoond. De Grote schouw met de gigantische blaasbalg in het café herinnerde destijds nog aan de bestemming van burgermeesters woning. Later hebben er mensen van de sleepvaart gewoond. 

Waar een veerpont vaart bevindt zich van oudsher meestal wel een gelegenheid die voorziet in de behoefte aan een natje en een droogje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit ook bij het veer Maassluis-Rozenburg het geval was. in 1933 was hier café 'Het Veerhuis' in het pand op de hoek van de Burgemeester de Jonghkade en de Burgemeester Van der Lelykade gevestigd. 

Er zijn 'oudere' veerhuizen geweest in Maassluis. Waar het veer naar Brielle vertrok zal altijd wel koffie- en/of wachthuisje geweest zijn. 

Dus het Veerhuis waarover dit verhaal gaat is in elk geval van na 1892. Voor 1933, toen het huidige Veerhuis nog een café was maar een woning ,was er een verder op aan de kade een ander café dat tevens als veerhuis diende met als cafébaas Hillenaar. Dit moet geweest zijn op de hoek van het zwarte pand waar tot voor kort 'Arco Iris' gevestigd was. Er was ook nog een klein wachtershuisje waar veel Maassluizers herinneringen hebben: daar zaten ze bij de kachel te wachten op de pont. In 1906 is dit wachthuisje gebouwd aan de Burgemeester van der Lelykade, tussen de twee huizen die nu wit geschilderd zijn. Dit huisje heeft er tot na de tweede wereld oorlog gestaan. Er was ook een kantoortje van de veerdienst in gevestigd en 'swinters zorgde een potkacheltje voor warmte 

De meeste Maassluizers zullen het Veerhuis alleen kennen als café en er getapte of geschonken herinneringen aan hebben. Voordat Toon Udo het café op 23 maart 1961 overnam heeft Leen Koene er zo'n 20 jaar als cafébaas gezeten. 

Dat Udo voor het horeca vak in de wieg gelegd was blijkt wel uit de vele prijzen en oorkonden. Hij was onder andere zestienmaal regionaal kampioen en in 1970 Nederlands kampioen biertappen. Sjaan en Toon hadden er een goedlopend café van gemaakt. De Europoort was in ontwikkeling en er waren veel grote bedrijven, zoals Verolme, actief op Rozenburg. Ze gingen voor de eerste pont open en hadden 's ochtends om 05.30 uur al heel veel koffie geschonken aan dankbare werklieden en andere wachtenden die elke dag met de eerste pont naar de overkant moesten. 

Na ruim 28 jaar in het Veerhuis en 45 jaar in de horeca wilde de Udo's het wat rustiger aan gaan doen en gingen ze het Veerhuis verlaten. Bij het geweldige afscheid van Sjaan en Toon kwamen de vaste klanten met zodanig overweldigende cadeaus dat duidelijk was wat zij en het Veerhuis in hun leven betekend hadden. Toon Udo heeft tot 1 september 1989 't Veerhuis gerund. Hierna heeft hij het verpacht aan Wil en Han Verstappen onder voorwaarde dat onder andere de openingstijden voor al hun vaste klanten gehandhaafd zouden blijven. Hieraan hebben zij zich niet gehouden. Onder hun opvolgers is er tot hun leedwezen drastisch gesnoeid in de openingstijden en de service, waardoor het bezoek achteruitging en het in het Veerhuis aanmerkelijk rustiger werd. 

Verstappen runde het caƒé tot ongeveer 1999. Hierna ging het over naar de Maassluise ondernemer Malipaard. Die was niet onbekend op de Burgemeester Van der Lelykade, want bijna het hele rijtje huizen naast het Veerhuis was in familiehanden. Na enkele maanden heeft de heer Malipaard het café verkocht aan projectontwikkelaar Bremamax 

Zaterdag 15 september 2001 is het leegstaande pand gekraakt door zeven jonge krakers en op 16 december 2001 volledig door brand verwoest. Op het moment van de brand waren geen van de zeven krakers aanwezig, ze waren na bedreigingen de dag ervoor gevlucht. De gemeente wilde het pand, dat eigendom was van de project-ontwikkelaar Bremamax, graag restaureren en er opnieuw een horecagelegenheid in vestigen. De project ontwikkelaar wilde op deze unieke plek appartementen met een horecavoorziening bouwen en kreeg nu de mogelijkheid. Het hele gebouw werd groter en een verdieping hoger, maar door de grenzen van de kavel slim te gebruiken is de architect erin geslaagd een goed gelijkend nieuw Veerhuis neer te zetten

Na enkele moeilijke jaren waarin geen geslaagde horecavoorziening van de grond kwam, is in 2015 het roer omgegooid. Horecaondernemer Nico Mateovics, van Restaurant de Ridderhof pacht samen met zijn zoon Mitchell Mateovics van de bekende Maassluise ondernemer Malipaard. De opzet veranderde van restaurant in grandcafé en Grandcafé 't Hoofd heeft een nieuw terras direct aan het water. Eén ding is in 100 jaar niet veranderd: het panorama bij het zonsondergang is er nog even adembenemend 

Bronnen: Toon en Sjaan Udo
Rotterdams Nieuwsblad
Maassluise Courant
Archief Historische Vereniging Maassluis

bottom of page